BPOC – Boala Pulmonară Obstructivă Cronică
Fiul meu a elaborat un studiu despre BPOC, și a constatat/verificat că mulți oameni au BPOC in stare latentă/incipientă si sa nu fie prea târziu - poate o lecție pentru mulți.
Re-amintesc, BPOC înseamnă Boala Pulmonară Obstructivă Cronică, și constă în general, în următoarele afecțiuni, în același timp, cu care trebuie să trăiască bolnavul:
Emfizem – distrugerea alveolelor unde are loc schimbul de gaze, ceea ce duce la mai puțin oxigen inhalat.
Bronșită cronică – inflamarea și îngroșarea pereților bronhiilor (căile aeriene), acompaniată de producția de mucus, împiedicând circulația puținului oxigen care reușește să intre în plămâni. Aceasta este acompaniată și de „strângerea” mușchilor bronhiali, îngreunând ȘI MAI MULT mai ales expirația. Această ultimă problemă, cu mușchii, este singura la care medicina poate oferi puțină ameliorare.
Bronșiectazie – căile aeriene sunt lărgite și flasce, fără susținere musculară normală, bronhiile sunt lărgite și flasce, fapt care la rândul lui face dificilă expirarea aerului.
De când i s-a pus acest diagnostic, BPOC, în 2016, Theodor a făcut spirometrie în repetate rânduri pentru măsurarea diverșilor parametri pulmonari. O nota: foarte mulți oameni suferă de BPOC și habar nu au! Din cauză că autoritățile (i)responsabileNU popularizează destul de mult această problemă și cât de ușor este de diagnosticat! Și boala avansează, când daunele ar fi putut fi limitate imediat prin încetarea expunerii la factorii dăunători: de cele mai multe ori, fumatul, dar am întâlnit și o femeie în vârstă, care nu fumase niciodată, dar folosise toată viață o sobă de proastă calitate ale cărei emisii i-au distrus plămânii…
Pentru a înțelege ce groaznică este această boală, câteva explicații tehnice:
Ce este spirometria?
Omul inspiră adânc și suflă în acest dispozitiv cu toată puterea, cum suflăm în lumânările de pe tort.
FEV1 este volumul de aer pe care un om îl expiră în prima secundă de suflat.
FVC este volumul total de aer pe care persoana îl poate expira după această inhalație adâncă. La BPOC, cu toate că și FVC este mult redus față de un om sănătos, FEV1 este ȘI MAI redus. Astfel se diagnostichează BPOC: când FEV1/FVC <0,7.
Ce înseamnă asta? Înseamnă ca bolnavilor le este foarte greu să expire aerul, făcând orice activitate dificilă, pierderea suflului, lipsa de energie. Plus deformarea cutiei toracice(care afectează și inima), pentru că, fiind mereu lipsiți de aer, oamenii nu expiră total, rămânând „blocați” în poziția cu coșul pieptului ridicat, mereu căutând mai mult aer.
Se poate observa pieptul „bombat”, ca la sportivi, dar vai, bolnavii BPOC au această deformare a cutiei toracice din cauză ca nu au destul aer…
Revenind la Theodor:ultima spirometrie, efectuatăînainte de operație, arată un FEV1 de 1.73 L.
În rezultatele spirometrice de mai sus, prima coloană este valoarea așteptată de la un om sănătos, a doua cât are de fapt Theodor, iar a treia coloană reprezintă ce procent din valoarea prognozată a obținut.
După cum se vede în figura de mai sus, un om de vârsta lui care s-a lăsat de fumat la 35 de ani ar trebui să aibă un FEV1 de peste 3! (litri).
El are, cu medicament, doar 1.7 – 1.8 … Un nivel mai scăzut decât al unui om de 85 de ani chiar! Nivelul lui este atât de scăzut că nu a mai încăput în grafic. Putem doar vedea, prelungind imaginar curba, că este nivelul unui om de peste 90, poate de 100 de ani!
Doar că este chiar mairăudecâtatât! Starea plămânilor i-a afectat și inima. Un om de vârstăînaintată, declinul tuturor organelor se produce mai mult saumai puținla unison.
Dar la Theodor doar plămânii fiind nu numai diminuați, ci distruși, contorsionați, găuriți, deformați de boală, aceastacauzeazăși hipertensiune pulmonara.
Da, așa cum blocaje de diverse naturi în restul corpului dau naștere la hipertensiune, care afectează ventriculul stâng al inimii, care pompează sânge în tot corpul – la Theodor, blocajele din plămâni cauzează hipertensiune pulmonară care i-au distrus și îi distrug ventriculul DREPT, cel care pompează sânge în plămâni.
Și, desigur, ani întregi de trăit astfel, fără aer, deci fără viață, i-au afectat și starea de spirit. El zice că asta-i viața, mergem înainte cât ne-o da Dumnezeu, deci optimist s-ar zice, nu?
Dar… nu-i mai vine să zâmbească, parcăși-a pierdut bucuria de a trăi… Doamne, readu-l la cum a fost! Chiar merită!
Respirația este VIAȚĂ!
Au fost ani întregi cumpliți pentru fiul meu.
Pentru tot restul vieții va trebui să ia medicamentul Spiriva, pentru respirație. Nu este foarte ieftin, aproximativ 45 de dolari pe lună.
Trebuie să îl ia că să poată să respire ceva mai ușor. Nu cu mult. Imaginea de mai jos este pentru astm, dar ilustrează și o parte (doar UNA din MULTELE componente ale BPOC-ului). Bronșită cronică.
Are pereții bronhiilor inflamați, are mucus-ul care vine o datăcu această inflamație; mușchii bronhiilor sunt contractați în mod obișnuit, dar nu atât de mult și violent ca în timpul unui atac de astm.
Acest medicament, Spiriva, relaxează aceste fibre musculare contractate, ușurând intrarea și mai ales IEȘIREA aerului (aceasta este principala problema în BPOC, expirația). Atât! Nu reduce inflamația, nu reduce mucusul, nu ajută cu emfizemul sau bronșiectazia. NIMIC nu poate ajuta cu aceste alte aspecte ale bolii lui. Dar îi îmbunătățește funcția pulmonară cam cu o treime. 300ml. Atât. Mai puțin de 10% din FEV1 pentru un om sănătos. Dar pentru Theodor, e ceva.
Ca să facă economie, dacă într-o zi nu este foarte greu să respire, nu îl ia sau ia doar o singură doză în loc de două, cât e standard.
Bani, bani, bani…
Spun că au fost ani de chin, de coșmar negru, mă gândesc mereu că nu am cuvintele cele mai potrivite pentru a exprima atâta suferință! Pe atâtea planuri!
Sigur Theodor va avea nevoie de încă puțin sprijin pentru această perioadă de refacere până va găsi ceva de muncă și să stea pe picioarele lui.
Oferind putin, schimbam mult. Haideti sa il ajutam pe Theo!
DONEAZA
Sigur că Theodor mai are nevoie de încă puțin sprijin – ultima oară! pentru această perioadă de refacere până va găsi ceva de muncă și să stea pe picioarele lui.
“Credeți că Dumneavoastră ați putea să oferiți un mic ajutor? Dacă și numai câțiva dintre cei care citesc l-ar ajuta pe Theodor cu o mică sumă, s-ar aduna o mică sumă. DOAR pentru aceste 2-3 luni de refacere și căutare de muncă.
Ce spuneți? 200 de lei? E prea mult? Sau 100? Sau, dacă doriți, 500 chiar!
Mulțumesc pentru ajutor și înțelegere,
Vali Constantinescu – mama lui Theodor
Daca doriti sa aflati mai multe detalii despre cazul lui Theodor sau starea sa de sanatate, mama sa, doamna Vali Constantinescu, va sta la dispozitie. O puteti contacta oricand la telefon sau prin e-mail.